keskiviikkona, tammikuuta 19, 2022

Odottavan aika on pitkä

Jedi (of Greenline Join The Gang) ja Isla (Zesiro Twinflower of Greenline)

 Isla on viime aikoina pitänyt huolen siitä, ettei elämämme ole aivan suoraviivaista ja ennalta arvattavaa. Viime kerralla kerroin verisestä jouluyöstä, mutta veri on ollut merkittävä tekijä muutenkin. Joulukuun alussa löytyi muutama veritiplu vuodevaatteista ja arvelin Islan juoksun alkaneen noin kuukautta odotettua aikaisemmin. Muutaman päivän kuluttua saatoin jo todeta, että selvät juoksuajan merkit olivat olemassa. Koska olin suunnitellut, että seuraavaksi tulossa olevan juoksun aikaan astuttaisin Islan, nyt oli siis sen aika. 

Viime kerralla astutus tapahtui juoksun 14. päivänä, ja siksi tilasin progesteronimäärityksen jo 8. päivälle. Se antaisi suuntaa oikealle astutusajalle. Nartun astutus on hoidettava yleensä 12.-18. juoksupäivien välisenä aikana, sillä niiden ulkopuolella uros ei yleensä ole edes kiinnostunut eikä narttu halukas. Sovittu uros tuli kylään 14. juoksupäivänä, mutta nuorten lemmenleikit eivät johtaneet astumiseen.  Kun uroksen omistajan oli kahden päivän harjoittelun jälkeen lähdettävä kotiin, pyysin toista (myös alunperin suunnitelmissa ollutta urosta) paikalle, mutta sama leikkisä kisailu jatkui. Otin yhteyttä Reprovetiin, koiran lisääntymisasioihin erikoistuneeseen eläinlääkäriasemaan, ja kysyin arviota tilanteesta. Otettiin uusi progesteroninäyte joka kuitenkin kertoi, ettei narttu ole vieläkään valmis. Uros lähti kotiin ja taas annettiin päivien kulua. Kun näytteiden mukaan Islalla oli h-hetki, uros haettiin takaisin. Päädyttiin varmuuden vuoksi kuitenkin keinosiemennykseen, kun kunnon astuminen oli epävarmaa. Eläinlääkärin mukaan sekä uros että nartu olivat priimakunnossa ja hän lupaili 100-prosenttista onnistumista. Totta se oli, sillä viikko sitten Isla kävi ultrassa ja kohdussa näkyi ainakin kuusi virkeää pennunalkua. Piilossa saattoi olla 1-2 sikiötä. Vaikka yli 10 astutusta hoitaneena voisin sanoa, että olen jo kokenut, jokainen kerta on erilainen ja yllätyksellinen. 

Siellä jo yhden pennun sydän sykkii energisenä

Synnytyksen laskettu aika on viikolla 7, helmikuun puolessa välissä. Pentuhuoneen valmistelut ovat jo käynnissä ja pentulaatikon laidat ovat odottamassa kokoamista. Isla on pyöristynyt silmissä, mutta vielä sille maistuvat leikit Hedyn kanssa. Siitä on tullut ahmatti, joka kerjää ruokaa jatkuvasti. Pitää kuitenkin syöttää sitä maltillisesi, vielä se ei tarvitse erikoisruokavaliota eikä lisäravinteita. Ensi viikolla Isla saa matokuurin, sillä raskaus aktivoi toukkien munat ja madot alkavat lisääntyä. Inhottava asia, mutta kaikilla koirilla on elimistössään toukkien alkioita.





5 viikon tiineys pyöristää jo vatsalinjaa. Isla on Mamma Madonna

Ei kommentteja: