keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2023

Valmisteluja





Juhannusyö Ängholmissa


Jaden odotus on loppusuoralla, viikon sisällä pitäisi pentujen olla jo maailmassa. Koiran tiineyden arvioidaan kestävän 58–63 päivää, mutta laskutapa ei ole aivan tarkka, jos nartulle ei ole tehty progesteronimääritystä. Aikaisemmat penikoimiset ovat tapahtuneet 60.–61. päivä. Jadella on tänään keskiviikkona meneillään 55. päivä eli h-hetki on tosi lähellä. Synnytyksen lähestymistä voi arvioida nartun ruumiinlämmön mittauksella, sillä noin 24 tuntia ennen synnytystä se laskee alle 37 C ja heti kun nousu alkaa, voidaan odotella supistusten alkamista.  

Tänään Jade oli röntgenissä ja kuvassa näkyi varmasti kuusi selkärankaa, saattaa jopa olla seitsemäs ranka hieman piilossa. Koiran kohtu on kaksihaarainen ja pennut ovat haaroissa kuin helminauhassa ja siksi röntgenkuvan tarkka arvio on aina hieman epävarma. Joka tapauksessa valmistaudun suureen pentueen syntymiseen. Jadea hellitään nyt herkuilla, se saa syödä niin paljon kuin haluaa kerätäkseen voimia synnytykseen ja imetykseen. Keitin sille broilerinjauhelihaa, lisäsin siihen kermaviiliä ja pentunappuloita. Ruokakuppi tyhjeni nopeasti ja Isla-mamma seurasi kateellisena vierestä. Olen myös tilannut Royal Canin Starter ruokaa sekä Baby Dog -milkiä siltä varalta, että maitoa ei tule tarpeeksi.

Pentuhuoneessa on jo pentulaatikko valmiina ja asennamme pian kameran striimausta varten. Jaden emännän apteekista on tulossa imualustoja ja täällä keräilen vilttejä ja pyyhkeitä synnytyksen avuksi. Olen laatinut "neuvolalomakkeen" jolla voidaan seurata pennun vaiheita syntymästä lähtien. 

Juhannusta vietettiin eri paikkakunnilla, me olimme Korppoon saaristossa juniorin vieraana ja Jade oli oman perheen kanssa Jäppilässä. Sää suosi juhlijoita molemmissa paikoissa, mutta tästä eteenpäin ei olisi haitaksi, vaikka helle hieman hellittäisi. No, ainakaan pennut eivät tarvitse lämpölamppua eikä lämpöalustaa. 

Isla ja Hedy vilvoittelevat rantakalliolla

Jade veneilee Jäppilässä

Hedy-mummo neuvoo Jadea pentulaatikossa


Siellä!




Ei kommentteja: