perjantaina, heinäkuuta 07, 2023

M-pentue

Ensimmäinen yhteispotretti muutaman tunnin ikäisinä

 Viime sunnuntaista lähtien Jade on ollut tarkkailun alla, sen lämpöä on mitattu ja vatsaa mittailtu. Tuntui jopa tuskastuttavalta, kun mitään muutosta olotilaan ei näyttänyt tapahtuvan. Sitten tiistaina lämpö putosi 36,5 asteeseen, ja sen jälkeen mittailtiin lämpöä jopa kahden tunnin välein. Taas se tuntui jämähtäneen paikoilleen. Apujoukotkin olivat valmiustilassa, mutta kun synnytys lopulta käynnistyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 2.15, olin yksi kätilönä. Jopa Eliaksen arvio kohdunsuun aukeamisesta oli väärä, hän sanoi kestävän vielä seuraavaan päivään ennen kuin synnytys alkaisi. Jade pani töpinäksi, pentuja syntyi nopeaan tahtiin, kun kuivasin yhtä, toinen pentu syntyi jo lattialle. Kuivasin, punnitsin, kirjasin tiedot ja laitoin pennun Jaden nisälle saamaan ensimmäisen maitotilkan. En edes ehtinyt herättää Eliasta, mutta mies heräsi kai ääniin pentuhuoneesta ja tuli ainakin henkiseksi tueksi. Kun kuudes pentu oli syntynyt klo 4.30, uskoin pentueen olevan valmis, päästin Jade pihalle asioille, annoin sille ruokaa ja asettauduin pentulaatikon viereen kootulle vierassängylle. Muutaman tunnin yöuni sai riittää ja pentujen hoivaaminen ja tarkkailu jatkui. 

Nyt lähes kahden vuorokauden päästä Jade hoitaa pentuja huolella, syöttää ahkerasti ja putsaa. Se osaa itse avata pentuhuoneen portin, ja tulee välillä seurustelemaan meidän kanssa. Heti jos pentulaatikosta kuuluu inahdus, se juoksee tarkistamaan tilanteen.  Pennut liikkuvat virkeästi ja syövät hyvin eli kaikki näyttää lupaavalta. Nyt toivotaan että ne kehittyvät ja kasvavat ja Jaden maito riittää. Varalla on myös maitokorviketta.

Olin jännittänyt tätä synnytystä jostain syystä tavallista enemmän, ehkä siitäkin syystä, että olen kuullut niin monista ongelmasynnytyksistä. Nyt uskallan sanoa, että linjani staffit ovat myös hyviä synnyttäjiä ja se on erittäin tärkeä ominaisuus rodun ominaisuuksien kannalta. 



Ei kommentteja: