sunnuntaina, heinäkuuta 17, 2016

Koillismaan kuulumisia


Porovahti. Hännän asento kertoo jännityksestä


Kymmenen päivää mökkielämää Napapiirin pohjoispuolella on muuttanut vuorokausirytmin täysin, niin ihmisten kuin koirien kohdalla. Aurinko paistaa (silloin kun paistaa) kuistille vielä klo 23, ja aamuisin pitää tarkistaa kellosta aika, kun liikenne ja tienrakennusmelu eivät kerro päivän alkaneen. Porot käyskentelevät pihaniityllä kuin kotieläimet, eivätkä Fina ja Hedy enää jaksa edes haukkua niitä. Tämän aamuisella lenkillä teimme koukkauksen lähisuolle tarkistaaksemme hillatilanteen. Onneksi taskussa oli edes yksi pieni muovipussi, sillä hilloja olikin mättäät keltaisenaan. Ne ovat jo melkein ylikypsiä, joten tulevat päivät vietämme enimmäkseen suomättäillä keikkuen.

Matka tänne alkoi hieman erikoisesti, sillä junaliikenteessä oli häiriöitä. Lastattuamme Pasilassa auton junaan, meille ilmoitettiin, että tulee taksikuljetus Tikkurilan asemalle, mistä matkustajat poimitaan mukaan. Pakkauduimme koirien ja reppujen kanssa täpötäyteen taksiin, seikkailimme Tikkurilassa rakennustyömaan läpi asemalle ja odottelimme junaa lähes tunnin. Hedy ja Fina selvisivät seikkailusta rauhallisesti ja herättivät asemalla enemmän myötätuntoa kuin tuskastuneet ihmismatkustajat.

Luontoon!
Annan kanssa kannattaa olla kaveri lounastauolla
Heti lomaviikon alkajaisiksi lähdimme parin päivän vaellukselle Luosto-Pyhätunturin reitille. Mukana olivat myös lapsenlapset Pyry (11) ja Anna (8). Yllättävän paljon tavaraa tarvittiin vain kahden päivän telttavaellukselle. Ensimmäiselle päivälle tuli enemmän matkaa kuin olimme suunnitelleet, ja leiripaikalla oli väsynyttä väkeä. Kun teltta oli saatu pystyyn, vaatteet vaihdettu ja ruokaa vatsassa, olo oli taas mitä mainioin. Koirat kuorsasivat makuupussien sisässä, kun pelasimme jo perinteisen telttaseiskan.


Rinkkavahdit Peurakeron laella
Takaisin mökillä teimme veneretken Kälkäjän hiekkarannalle, ja sinne koiratkin pääsivät mukaan. Hedy villiintyi lasten uimaleikeistä ja löysi uimisen ilon. Se polski rantavedessä ja teki uimakierroksia lasten ympärillä. Fina suostuu uimaan vaan, jos sille heitetään lelu.Runsaat kaksi viikkoa vielä Piilopirtillä, ja sitten juna tuo meidät takaisin etelään. Kaikenlaista pientä kunnostusta ja touhua riittää marjanpoiminnan lisäksi, mutta kaikki tehdään omilla ehdoin. Kun mökillä on mukavuudet ja tavallisimmat kodinkoneet, arki sujuu kohtalaisen normaalisti.  Koirilla voi olla totuttelemista kaupunkielämään, sillä ne saavat olla täällä vapaina kytkemättä, eivätkä ne myöskään tapaa lajitovereitaan. 

Anna ja Hedy ovat erottamattomat

Kälkäjän uimarannalle pääsevät Hedy ja Fina mukaan
Villit vesileikit

 

Ei kommentteja: