keskiviikkona, helmikuuta 02, 2011

Aika rientää

Hoen kulunutta sanontaa:  ”Miten  aika rientää!”  Meidän Fina-pentu täytti juuri 5 vuotta, enkä millään tahdo uskoa  että se on jo keski-ikäinen aikuinen koira. Toisaalta kun Finan pennut ovat jo lähes kaksivuotiaita, ja kun vertaa nykykuvia kolmen  vuoden takaisiin, on pakko myöntää että aika on rientänyt. Kaikilla koiran ikävaiheilla on hyvät puolensa; pentu on suloinen riiviö, kaksivuotias jo mukavan tottelevainen, viisivuotias omistajan ajatuksen jatke ja yksitoistavuotias persoonallinen jäärä. Fina ei ole menettänyt leikkisyyttään eikä loputonta innostuneisuutta, mutta  iän karttuminen on tuonut malttia ja kuuliaisuutta. Hoen myös  itselleni, että koira ei ajattele eikä toimi niin kuin ihminen, mutta Fina on ehkä poikkeus. En silti jaksaisi opettaa sille yli tuhatta sanaa, kuten eräs amerikkalainen sosiologian professori bordercollielleen.  


Hetki sitten liikutuin lähes kyyneliin Finan käytöksestä. Eeviltä oli juuri operoitu pari lipoomaa rinnasta ja se oli nostettu petiinsä heräilemään. Fina asettui makuulle Eevin viereen. Se makasi aivan liikkumatta,  vain pieni värinä  lihaksissa kertoi ahdistuksesta. Se ei yrittänyt nuuhkia tai nuolla Eevin haavoja, se vain osoitti hiljaista myötätuntoa. - Eevin rinnassa ja kaulassa olevia lipoomia on tarkkailtu vuoden verran, mutta Elias ei ole pitänyt leikkausta kiireellisenä, kun patit eivät ole suurentuneet. Nyt kuitenkin näytti siltä, että kaulan lipooma alkoi kasvaa, ja tänään sitten Eevi rauhoitettiin ja nostettiin leikkauspöydälle. Kaulasta poistettiin isompi patti ja rintalastan kohdalta pienempi. Vanhoille koirille ilmaantuu lipoomia eli rasvakasvaimia melko tyypillisesti, mutta ne  ovat yleensä hyvänlaatuisia.

Nyt Eevi  on jo käynyt keittiössä maistelemassa herkkupaloja ja lipaisemassa vettä. Emäntä  voi huokaista helpotuksesta, kun operaatio on onnellisesti takana ja iäkäs koira on selvinnyt rauhoituksesta hyvin.  Tiedän että kaikissa toimenpiteissä on riskinsä, vaikka lähtökohdat olisivat kuinka hyvät.Fina herkutteli syntymäpäivänään tonnikalatoffeella. Sen resepti on Kuvagallerian sivuilla. Lahjaksi saatu pehmolelu sai kyytiä, alle minuutissa oli korvat revitty irti ja saumat repsottivat.

Ei kommentteja: