lauantaina, huhtikuuta 04, 2020

Vikinää ja pennun tuoksua

Islan 62. tiineyspäivä oli kääntymässä iltaan, ja olimme jo hieman kärsimättömiä, kun synnytys ei näyttänyt alkavan. Tosin Isla oli kovin väsynyt ja läähätti välillä, pieniä vihjeitä siitä, että muutosta oli odotettavissa. Kello 22 aikoihin, kun se makasi sänkyni jalkopäässä, huomasin vaimeita ponnistusliikkeitä. Kaappasin Islan syliin ja vein pentulaatikkoon, en halunnut että se synnyttää sänkyyni. Elias ei uskonut, että vähään aikaan tapahtuisi mitään. Istuin pentuhuoneen tuolilla ja odotin Islan ryhtyvän töihin. Se petasi vimmoissaan pentulaatikon patjaa ja huopia. Kohdun avautumisvaiheeseen kuuluu juuri hermostunut petaaminen ja pyöriminen. Puolen yön aikoihin supistukset alkoivat voimistua ja myös Elias tuli synnytysavustajaksi. 

Kello 00.30 syntyi ensimmäinen poika, brindle valkoisin merkein. Kuivasin pennun, annoin Islan nuolla sen ja laitoin sen nisälle. Imemisreflekti oli hämmästyttävä, pentu alkoi äänekkäästi lupsuttaen imeä nisää. On tärkeää että pentu saa heti imeä hetken ja sen jälkeen emo voi jatkaa putsaamista. Kun alkutoimet oli hoidettu, Isla työnsi maailmaan jo toisen pennun, tällä kertaa raitaisen ison tytön. Nämä vaiheet vuorottelivat puolen tunnin välein; pentu nisälle, seuraavan syntyminen kunnes viisi pentua oli maailmassa kello 3.00. Saldo oli siinä vaiheessa kaksi poikaa ja kolme tyttöä. Röntgenin mukaan kaksi pentua olisi vielä tulossa, mutta Isla otti aikalisän. Elias meni nukkumaan ja pyysi herättämään, itse torkuin tuolilla Islan vieressä. Puoli viiden maissa syntyi neljäs tyttö ja sitten vielä pentueen viimeinen tyttö. Synnytys oli sujunut hyvin, ilman kommelluksia, pennut olivat virkeitä ja vahvoja ja Isla rauhallinen. Laitoin itselleni pedin pentulaatikon viereen ja nukuin pari tuntia. Seuraava päivä vahvisti, että Isla hoitaa pentujaan huolella ja varovaisesti. Kaikki pennut painoivat yli 300 grammaa syntyessään, mikä takaa sen että ne jaksavat imeä ja ovat rauhallisia. Joskus on pentueessa ollut jopa 170 g painava tyttö ja sitä syötin tuttipullolla joka toinen tunti, koska se ei jaksanut imeä nisää. Se tyttö on nyt 11-vuotias ja saman kokoinen kuin sisarukset. 
Poika 1
Tyttö 1


Tyttö 2

Tyttö 3

Poika 2

Tyttö 4

Tyttö 5


Ruokalevolla
Hedy on kovin utelias ja haluaisi hoitaa pentuja. Jos hiemankin silmä välttää tai ovi on raollaan, löydän sen pentulaatikosta. Isla on nöyrä ja antaisi Hedyn tulla mukaan, mutta yritän pitää sitä poissa kunnes pennut ovat kunnolla jaloillaan. 


Isla on tauolla
Saimme vihdoin web-kameran ja striimauksen toimimaan ja näin tarjoamme etäyhteyden pentujen tuleville omistajille ja muille kiinnostuneille. Pidämme kameran  auki n. kello 8.00-22.00. Osoite on  https://youtu.be/7bcbDbFShzA
Ei kommentteja: