keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2020

Valmiusasemissa

Islan 8. eli toiseksi viimeinen odotusviikko on alkanut. Sen maha on pullea ja pinkeä ja edellisiin koiriin verrattuna tuntuu kuin se olisi paljon suurempi. Ensi viikon perjantaina menemme röntgeniin ja sitten saamme vastauksen odotettavissa olevien pentujen lukumäärään. Sukupuolta ei sentään röntgenissä tunnisteta, joten jännitystä riittää. Koiran kohtu on kaksiosainen, runko-osasta lähtee kaksi sarvea ja pennut ovat niissä peräkkäin kuin helminauhassa. Yritän tunnustella mahdollisia pentujen liikkeitä, mutta en ole varma onko jokin pieni potkaisu jo tuntunut. Isla voi hyvin ja on pirteä, mutta se ei enää ota pitkiä pyrähdyksiä Hedyn kanssa. Hyvä niin. Hedy ehdottaa välillä leikkiä, mutta hyvin vaisusti Isla niihin vastaa. Ruoka maistuu vaihtelevasti, mutta herkut yhtä ahnaasti kuin ennen. Isla saa nyt myös matolääkettä, ja kuuri jatkuu vielä kaksi viikkoa pentujen syntymän jälkeen. Koiran suolistossa on aina matojen ennakkomuotoja, jotka aktivoituvat tiineyden aikana ja siirtyvät imetyksen kautta pennuille ellei ehkäisyä hoideta oikea-aikaisesti. Onneksi Isla nauttii neljä isoa kapselia ahneesti herkkujen mukana.

Pyysin tuttavaa puuseppää tekemään uuden pentulaatikon, sillä aikaisemmin käytetty on melko huonossa kunnossa. Se tuotiin tänään ja koottiin pentuhuoneen lattialle. Se on reilun kokoinen ja jos pentuja on paljon, siinä on tilaa liikkua ja leikkiä. Houkuttelin Islan laatikkoon ja pyysin Hedyn seuraksi, mutta vielä se ei ollut halukas tulemaan sinne itsenäisesti. Ihmetteli kai, että tämä on taas joku uusi temppu. Yleensä synnytysajan lähestyessä narttu hakeutuu itse laatikkoon ja haluaa tehdä pesän. Perjantaina 27.3. aloitan mittaamaan Islan ruumiinlämpöä. Synnytyksen lähestyessä koiran progesteroni-hormonitason jyrkkä lasku aiheuttaa lämpötilan selvän ja nopean laskun. Lasku tapahtuu yleensä 2-3 vuorokautta ennen synnytystä.


Kalenterista on pyyhkiytynyt kaikki menot toistaiseksi, joten nyt voi hyvällä ajalla paneutua Islan pentujen hoitoon. Toivottavasti rajoitukset päättyvät niin, että huhtikuun lopulla voin päästää pentujen tulevia omistajia käymään. Ollaan varovaisia ja huolellisia hygienian kanssa ja noudatetaan ohjeita, kukin osaltammen, niin tämä ikävä koronavirus hellittää otteensa. 



Miksi tänne piti hypätä, Isla kysyy

Hedy kertoo, että tällaisessa paikassa hoidetaan pentusia.


Ei kommentteja: