tiistaina, joulukuuta 21, 2010

Feliz Navidad

Saaristolaisleivän kypsä tuoksu leijuu keittiöstä, ja juoksen ottamaan paistokset uunista. Eihän minun pitänyt tänä vuonna olleenkaan tehdä jouluvalmisteluja, vietämmehän joulun ja uudenvuoden kyläillen. Silti, piparkakkukirkko on koristeltuna olohuoneessa, kanelimuroleivät ja brysselinleivät kulhoissa keittiön pöydällä. Kona Inn Bananabread on ihan pakko leipoa. Jukalle lupasin tehdä joulupöydän kalaherkut: Arkkitehdin sherrysilliä, lasimestarin silliä, sinappisilakoita ja jääkellarilohta. Joulun tuoksut täyttävät talon. Eevi ja Fina tarkkailevat touhujani ja ovat kärppänä keittiössä, kun taikinakulhosta kaavitaan viimeisiä rippeitä.

Posti tuo näinä päivinä iloisia yllätyksiä läheltä ja kaukaa. Kuvia sukulaisten lapsista, matkakertomuksia ja yllättäviä terveisiä kasvateilta. Eevin veli oli kirjoittanut pitkän kirjeen kuvien kera, ja niin vain kasvattajan silmät kostuivat sitä lukiessa. Sähköpostiin putkahtaa joulutervehdyksiä tämän tästä. Ovikello soi iltamyöhällä ja Eliaksen asiakas tuo kassillisen jouluherkkuja ja kauniin kortin. Parhaimmillaan joulu on  lämpimiä ajatuksia ja muisteloita.
Joulun ennakon vietimme viime viikolla Las Palmasissa, Mikan perheen kanssa. Kaupunki oli valmistautunut vastaanottamaan joulua värikkäästi ja kimallellen. Palmut säihkyivät valopuvuissaan ja puistoissa loistivat sadat ja sadat joulutähdet pelargonioiden kyljessä. Joulumusiikki soi toreilla ja kirkoissa, elävin äänin ja soittimin esitettynä. Lapset lauloivat valkoisesta joulusta ja Petteri-punakuonosta 25 asteen aurinkoisessa säässä. Suurta satua ne sanoitukset heille ovat,  meille taas ihan todellista joulua.  Kauppakeskuksissa oli jopa mukavaa kuunnella Felix Navidadia ja muita hittejä vaihteluna kotimaan tuttuihin synteettisiin sävelmiin.  Mikan perhe on runsaan vuoden ajan  entisöinyt rauniotaloa Las Palmasin vanhassa kaupungissa, ja oli jännittävää päästä näkemään remontin tulokset. Hienoa työtä siellä oli tehty ja paljon, tunteja ja työvoimia säästämättä. Las Palmasiin täytyy palata pian, viikossa ehdimme vain aavistaa miten paljon nähtävää ja koettavaa siellä oli. Etelän rannat saavat meiltä jäädä käymättä, Kanarialla on niin paljon muuta koettavaa ja nähtävää.

Mikan ja Sirkun talo

Oi palmupuu, oi palmuu...

Plaza Anan koirapatsaat
Joulutähdet ja pelargoniat

Reissun aikana koiria tuli hoitamaan sukulaistyttö Milka. Kun viikolla soittelin kotiin, Milka sanoi koirien kanssa olevan niin hauskaa, etteivät aikaiset nousut ja ulkoilutukset edes väsyttäneet. Ihanaa, että löydettiin tällainen yhteistyökumppani. Milka on innokkaana lupautunut tulemassa aina kun tarvitaan. Koirat taisivat jo kaivata hyvää hoitajaansa. Tänään aamulenkillä huomattuaan takana tulevan tytön, ne tekivät täyden stopin. Eevi riuhtaisi itsensä kaulapannasta ja juoksi tytön luo. Luulivat tietty että, Milka on tullut takaisin.

 Oikein rentouttavaa ja leppoisaa joulua kaikille lukijoille ja kaikkea hyvää vuodelle 2011!

Ei kommentteja: