maanantaina, joulukuuta 14, 2009

Mustikanpoimintaa

Eilen illalla Elias ja minä konttasimme keittiön lattialla ja poimimme jäisiä mustikoita. Hätäily ja huolimattomuus pakastinkaapin järjestelyssä tarjosi meille tämän yllättävän talvisen askareen. Olin sullonut parin litran mustikkapussin huterasti ovilokeroon ja seuraavalla kerralla avatessani pakastimen, pussi mätkähti lattialle ja särkyi. Mustikat vierivät jokaiseen mahdolliseen koloon, ja ne piti poimia nopeasti jäisinä, sillä sulamisen jälkeen siivo olisi ollut melkoinen. Eeviä ja Finaa eivät jäiset mustikat kiinnostaneet lainkaan, mustikansyönnin jännittävyys on näköjään siinä, että ne saa napsia pensaista.

Kauan odotettu talvisää saapui vihdoin ilahduttamaan ulkoilijoita. Tuore lumipeite kertoo mielenkiintoisia tarinoita. Pihalla on kierrellyt jänis ja jälkien pienen koon vuoksi pelkään jopa, että vierailulla on ollut citykani. Oma suosikkipolku oli korkkaamaton, meidän reitillemme ei ollut vielä ehtinyt muita ulkoilijoita. Eeviä ja Finaa ei fleece-mantteli häiritse, eikä yli 10 asteen pakkanen nipistele anturoita. Äskeisellä lenkillä keppileikki oli ihan mahdottoman sitkeä, ei auttanut lumipallo- eikä käpyhoukuttelut. Led-lamppujen valokeilat heiluivat vain pensaikossa, kun kepin herruudesta taisteltiin. Tovin odottelun jälkeen pimeydestä sukelsi keppi hampaissaan 8-jalkainen otus, jonka neljä fosforisilmää ja kaksi kohdevaloa peilasi otsalamppujemme valokeilassa.

Lauantaina vietimme Henrikin myöhästyneitä syntymäpäiviä Sarin ja Riston luona. Koolla oli naapureita, ystäviä ja sukulaisia, kaiken kaikkiaan 9 lasta ja 11 aikuista. Glögi ja tarjoiluvatien herkut saivat kielenkannat irtoamaan ja taisivat talon seinät pullistella ääniaalloista. Lapsetkaan eivät olleet kaikkein hiljaisimpia. Hännänhuippuna juoksenteli ympäriinsä Gina, joka yritti saada mielipiteensä kuulluksi kumealla haukulla. Lasten herkkupöydän ääressä  Ginalla oli oma tuoli ja siinä se istua nökötti joukon jatkona. Hieman epäreilua oli, että sille ei ollut katettu omaa lautasta. Ehkäpä opetukseksi, sillä se oli päivällä tyhjentänyt pöydälle jääneen aterian. Gina on kehittynyt hyvämuotoiseksi ja kauniiksi staffitytöksi ja kaikkein hienointa on sen upea luonne. Se peuhasi tasavertaisena lasten kanssa, ei napsinut, eikä villiintynyt, kävi välillä tervehtimässä aikuisia, hyppäsi omalle tuolilleen tarkkailemaan menoa ja kun väsähti, levittäytyi lattialle sammakkoasentoon. Mukavaa kun Gina tulee meille hoitoon heti joulun jälkeen. Alan opettaa sille näyttelykäyttäytymistä, sillä tarkoitus olisi keväällä arvioittaa ulkomuoto näyttelykehässä.


Ei kommentteja: