tiistaina, joulukuuta 22, 2009

Rutiineja

Googlasin sanan rutiini ja hämmästelin taas kerran kyberavaruuden käsittämätöntä tietovarastoa. Tietämykseni laajentui määritelmällä, että Rutiini on sitrusflavonoidi, jolla on lääketieteellisesti hyödyllisiä ominaisuuksia antioksidanttina sekä metallien kelatoijana. Olen näköjään käyttänyt sanaa aivan väärässä merkityksessä!  Siirryin perinteiseen tiedonhankintaan eli avasin Nykysuomen sanakirjan. Siellä rutiinille löytyi määritelmä, että se on tottumuksen avulla saavutettu taito. Se on myös tapakäyttäytymistä, jolla tuodaan turvallisuutta elämän hallintaan. Tämä johdanto toimikoon aasinsiltana, jotta voisin kertoa Eevin ja Finan rutiineista, sekä huvittavista että ärsyttävistä.


Aamiaisella raaputin Benecol-rasiasta viimeisiä rippeitä ja heti sain seurakseni Eevin ja Finan. Raapiminen kertoi niille, että rasia on tyhjä, ja että se leikataan kahtia, ja että kumpikin saa oman puolikkaansa nuoltavaksi.  Kun aamuisen kahvikupin liike hidastui, Fina hyppäsi syliini, rutisti lehden ja muistutti että paperia on tuijotettu jo ihan tarpeeksi kauan.


Aamulenkki metsässä sujui vaihtelevalla tahdilla riippuen siitä, millaisia keppiprojekteja osui kohdalle. Nyt kun lumi on peittänyt maan, keppejä ei löydy maasta, mutta niitä voi katkoa hyppimällä oksien perään.  Lenkin lopulla Finan ehdoton rutiini on kävyn etsiminen saman ison kuusen juurelta.  Lumikaan ei estä etsimistä, se kaapii lunta kuin poro ja yleensä löytää käpynsä. Pihalla sen täytyy vielä käydä pyörittämässä tiettyä kiveä rhodopensaiden alla.


Eevi saa meidät lievästi ärsyyntymään iltauutisten aikana. Juuri kun olemme avanneet television, se juoksee kynnet portaissa rapisten alas ja tuijottaa meitä ovelta merkitsevästi.  Vaikka olisimme tulleet tunti sitten kävelyltä, iltauutisten aikaan sille tulee pissahätä, joka pitää hoitaa alakerrasta käsin. Ärsyttävintä on, että sisäänpääsyhaukku kuuluu hetken kuluttua yläkerran ovelta.


Koirilla on omat erityiset saunomisrutiinit. Ne eivät tosin pääse ihmisten kanssa saunaan, mutta vahtivat kiihkeästi haukkuen saunojia pesuhuoneesta käsin.  Suihkuttaminen on jännittävän pelottavaan, sitäkin pitää haukkua. Uima-altaaseen hyppääminen nostaa koirien haukun lähes falsettiin, ja uimareita pitää vahtia silmä kovana. Saunomisrauha on tästä kaukana, ja usein Eevi ja Fina saavat porttikiellon saunatiloihin.
Ehkä ihmisen laulu kuulostaa koiran korvissa myös häiriköinniltä. Siltä ainakin näytti tänään kun innostuin laulamaan keittiössä Jose Felicianon mukana Feliz Navidad kertosäettä. Eevi ja Fina ryntäsivät luokseni, seisahtuivat eteeni ja tuijottivat minua silmät pyöreinä.

Joulukuusi levittää tuoksuaan olohuoneessa, keittiössä tuoksuvat piparit, jääkaapissa vetäytyy sherrysilli ja jääkellarin lohi. Huomenna levitämme ruokapöydän lisälevyjen avulla täyteen pituuteen ja katamme sille 11 lautasta. Emäntä on stressitön, joulurauha on laskeutunut talon ylle.
Rauhallista joulua ystäville ja tuttaville, ihmisille ja eläimille.


















Gina saa joululahjaksi kasvatusäidin ompeleman fleecemanttelin. Fina toimi sovitusnukkena.







Ei kommentteja: