torstaina, kesäkuuta 15, 2006

Kesän iloja ja huolia

Pihanurmikostamme on tullut koirillemme toinen koti. Fina olisi ulkona vaikka päivät pitkät ja saan olla tarkkana, ettei se livahda jostain avonaisesta ovesta ulos. Joskus olen löytänyt sen istumassa ulko-oven edessä odottamassa sisäänpääsyä. Olemme kaikki olleet hyvässä uskossa, että se on sisällä, mutta tyttö onkin ulkoillut pihalla itsekseen. Viime viikolla meillä oli Finan kanssa kummallinen piirileikki. Kun olin ottanut sen sisään yläkerran oven kautta, hetken kuluttua näin sen taas kirmaavan takapihalla. Kun tätä piirileikkiä oli jatkunut jonkun aikaa, tajusin että alakerrassa töitä tekevä huoltomies piti ulko-ovea auki ja Fina käytti kulkutietä hyväkseen.

Vaikka kesä on ihanaa ulkoilun aikaa, paratiisissa vaanii monenlaisia vaaroja. Kyykärmeen olemmekin jo tavanneet ja onneksi vältimme pistoksen. Punkit eivät ole vielä löytäneet tietään ihoon asti, mutta vanhasta kokemuksesta niitä joutuu irroittamaan mitä ihmeellisimmistä paikoista. Suosittelen Exspot-punkinestoainetta, joka on helppo levittään koiran turkkiin. Viime päivien helle muistuttaa mieleen lämpöhalvauksen vaaran. Staffi on melko herkkä kuumuudelle, koska sen turkissa ei ole suojakarvaa. Varsinkin tumman staffin tiivis turkki on kuin peltikatto, joka kuumenee lähes polttavaksi suorassa auringonpaisteessa. Myös staffin aktiivinen touhuaminen kuumuudesta huolimatta lisää lämpöhalvauksen vaaraa. Tämän sai kokea kasvattini Helmi, joka touhukkaan lenkin jälkeen väsähti ja veltostui huolestuttavasti. Eläinlääkäri totesi sillä olevan lämpöhalvauksen. Helmi pääsi ajoissa hoitoon ja selvisi onneksi vakavasta tilanteesta.

Lämpöhalvauksen oireita ovat nopea hengitys, läähätys, kuolaaminen, oksentelu ja horjuminen. Ensiapuna koira viedään mahdollisimman viileään ympäristöön; sitä valellaan tai suihkutellaan kylmällä vedellä pitkään (n. 1/2 tunnin ajan). Jäähaudetta voidaan pitää sen pään päällä. Jos oireet jatkuvat ensiavusta huolimatta, on syytä viedä koira eläinlääkärin hoitoon. Muista, että auton sisälämpötila kohoaa nopeasti sietämättömän korkeaksi auringossa hellesäällä, vaikka ikkunat olisivatkin auki. Alä jätä koiraasi kuumaan autoon!

Meidän koirilla on "hellepuvut", hempeät aniliinipunaiset froteepuvut, jotka kiedotaan hellesäällä niiden ympärille. Jos kisapäivälle osuu kova helle, kuljetan mukani myös pakastelaukkua, jossa on kylmäkalleja. Hellepukua voi viilentää välillä laukussa.

Kun muistelen Cessin kotioloja Louisianassa, ihmettelen miten Richerin staffit ylipäänsä pärjäsivät ja vieläpä näyttivät viihtyvän niissä sääolosuhteissa. Kesäisin lämpötila saattaa siellä nousta 40 asteeseen ja ilman kosteus lähentelee 80 astetta. Koirilla oli kyllä tilavat, suojatut asunnot ja lisäksi Vicky vei niitä lähistöllä olevalle suoalueelle uimaan. Siitä varmaan Cessillekin jäi muistijälki, sillä se rakasti rämpiä ojissa ja soilla.

Tänään huomasin, että Finan alaleuassa näkyy jo pienet kulmahampaiden alut. Koska maitokulmurit eivät ole vielä irronneet, täytyy ne pikaisesti vetää pois. Uudet kulmurit tulevat niiden sisäpuolelle, eivätkä saa tilaa kasvaa oikeaan asentoon, jos maitohampaat ovat tiellä.

Ei kommentteja: