maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Supersynnyttäjä


Vaikka Finan viimeiset odotuspäivät tuntuivat ikuisuudelta (niin muuten tuntuivat omien lasten odotuksetkin, itse synnytys sujui niin vauhdikkaasti, että kätilöllä oli vaikeuksia pysyä mukana. Sunnuntaiaamulla oli jo merkkejä tilanteen muuttumisesta, sillä Fina kieltäytyi kävelystä kotiportin ulkopuolelle. Se nukkui enimmäkseen petissään, ja kävin aika ajoin tarkistamassa sen voinnin.

Iltapäivällä olin menossa katselemaan televisiosta MM-hiihtoja, mutta se jäi vain aikeeksi, kun näin Finan seisovan eteisessä selkä köyryssä punnertaen. Kahvikuppi jäi pöydälle kun nappasin Finan syliin ja vein juoksujalkaa pentulaatikkoon. Pari tuntia Fina tuskaili laatikossaan, itki ja vikisi surkeasti. Elias rauhoitteli sitä luvaten, että kohta jo helpottaa. Aivan kuin sanojen voimasta Fina rauhoittui ja asettautui makuulle pehmusteille. Se ponnisti pari kertaa ja ensimmäinen musta mötikkä pullahti ulos. Elias irroitti kalvot, kuivasi pennun, punnitsi ja antoi Finan nuuhkia sitä. Pentu oli jäntevä ja vilkas, en tahtonut saada sitä pysymään aloillaan vaa'alla. Se alkoi tarmokkaasti imeä kun se pääsi Finan nisälle. Kirjasin tiedot paperille: Kello 16.23 narttu 1, musta valkoisin rintamerkein ja varpain, paino 255 g.

Puolen tunnin päästä pullahti maailmaan seuraava narttupentu, mutta se oli kovin pieni ja veltto, melkein elottoman tuntuinen. Se painoi vain 170 g. Elias hieroi sitä ja puhalsi hengitysteihin, heijasi ja läpytteli, mutta pentu retkotti velttona kämmenessä. Otin pennun hoiviini sillä aikaa kun Elias haki elvytyslääkettä. En halunnut antaa periksi, vaan heijasin, hieroin, puhalsin ja hytkytin pientä pentua ja tuntuikin, että se sai vähän eloa, aukoi suutaan ja nosti päätään. Samaan aikaan lisää pentuja putkahteli maailmaan, tuli ensimmäinen uros, seuraavaksi uros ja taas narttu. Ne kaikki olivat jänteviä ja tomeria, kuivauksen ja punnituksen jälkeen tarttuivat tarmolla Finan nisiin. Vain tunti oli vierähtänyt ja Finan mahan alla tuhisi 4 pentua ja viides alkoi kämmenieni välissä piristyä ja jäntevöityä. Toivo virisi, ehkä elämä kuitenkin voittaa. Laskin sen muiden joukkoon ja se alkoi ryömiä kohti meijeriä maidon tuoksun ohjaamana.

Finalla näytti olevan edelleen supistuksia ja parin työnnön jälkeen pääsi vielä joukon jatkeeksi tumma narttu. Puolitoista tuntia oli kulunut ja Fina synnyttänyt 6 pentua, keskimäärin 15 minuutin välein. Melkoinen saavutus varsinkin kun on kuullut lähes vuorokauden kestävistä synnytysmaratoneista sekä ikävistä vastoinkäymisistä.

Tein pienelle tytölle maidonkorviketta ja syötin sitä tunnin välein. Pusersin suupielestä sisään Puppy Boosteria, ternimaitoa sisältävää täydennysravinnetta. Huolestuneena totesin, että pentu ei näyttänyt osaavan tarttua nisään vaikka hakeutuikin Finan rinnalle. Yön aikana tarkastin pentujen tilanteen tunnin välein ja syötin lisäravintoa pikkuiselle. Aamun ilouutinen oli kun näin se imevän nisää tarmokkaasti etutassuilla pumpaten. Nyt se näyttää ottavan takaisin eilisillan menetyksen, on kuin liimattu Finan nisään. Jatkan kuitenkin lisäravinnon antamista, mutta tärkeintä on että pentu saa äidinmaitoa.

Finan hoivavietti on vahva, vaikka kesti tovin ennenkuin se sisäisti äitiyden. Käytyään asioilla penikoimisen jälkeen se meni omalla petille yläkertaan ja minun piti pakottaa se takaisin pentulaatikkoon. Nyt tilanne on kääntynyt toisin päin. Fina pitää pakottaa asioilleen ulos ja syömään. Eevi on käynyt pentulaatikolla katsastamassa tulokkaat, mutta Fina ei sitä hyvällä katsonut. Nosteli hieman ylähuultaan ja tuijotti häiritsijää tuimasti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea valtavasti!!! <3 Täällä ollaan seurattu tiiviisti blogia ja oltu sormet, varpaat ja tassut pystyssä :) Uuno on ylpeä isoveikkapuoli!

T: Hanna, Eevi ja Uuno Oulusta

KaisaL kirjoitti...

Olipa huima saavutus tomeralta Finalta. Onnea tuoreelle äidille ja terkkuja "taustatiimille". Kaisa ja hunnilauma

#krissenjutut -blogi kirjoitti...

Onnittelut! Upeaa, että kaikki meni noin hyvin ja nopsasti! :D

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut Finan pentusista!:)